Thursday, August 5, 2010

Asam Pedas Tempoyak Ikan Patin

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan patin
6 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan
40 ml air asam jawa
250 ml air
2 sudu besar tempoyak
Minyak

BAHAN KISAR:
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 cm kunyit hidup
10 tangkai cili kering
20 gm belacan

CARA MEMASAK:
1.Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan sedikit belacan
sehingga naik bau.
2.Setelah tumisan hampir garing, masukkan cili dan ku­nyit. Tumis lagi sehingga wangi.
3.Selepas itu, tuangkan air asam jawa dan air secukupnya.
4.Masukkan daun kesum, bunga kantan dan tempoyak.
5.Akhir sekali barulah masukkan ikan patin. Tambahkan garam secukup rasa. Kalau nak lebih
sedap, masukkan bendi. Biarkanlah kuah sehingga mendidih.
6.Setelah masak, angkat dan bolehlah dihidangkan.

No comments: