Monday, August 23, 2010

Puding Coklat

Bahan-bahan:-

· 10 g serbuk agar-agar
· 2 cawan air
· 1 cawan susu segar
· 3/4 cawan serbuk minuman coklat(less sugar) + sedikit air panas (dibancuh)
· 3/4 cawan gula pasir (kalau serbuk coklat dah manis, kurangkan sukatan gula)
· 1/4 sk serbuk kulit kayu manis/esen vanilla (optional)


untuk ganache :
40 gm coklat masakan + 1 sudu besar butter + 1/4 cawan susu segar/air

Cara-cara :
1. Didihkan air bersama serbuk agar-agar dan gula.
2. Masukkan susu segar dan bancuhan serbuk coklat. Didih dgn api kecil.
3. Masukkan serbuk kulit kayu manis atau esen vanilla. Tutup api. Tapiskan dan tuangkan ke dalam bekas/loyang. Sejukkan seketika sebelum disimpan ke dlm peti sejuk.
4. Untuk ganache, masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan panaskan sambil dikacau sehingga pekat.
5. Keluarkan puding dari peti sejuk. Tuangkan ganache di atasnya.

No comments: