Tuesday, August 24, 2010

Mee Hailam

Bahan-bahan (5 orang):

350gm mee kuning
300gm udang sederhana besar
75gm daging lembu tanpa lemak - dipotong kecil2 dan direbus dengan 200ml air sehingga empuk
2 biji buah tomato - dibelah 4 atau 6 ikut suka
300gm sayur sawi - dipotong
400gm sayur kobis - dipotong (optional kalau suka)
2 biji bawang merah - dicincang/tumbuk halus
4 ulas bawang putih - dicincang/tumbuk halus
1/2 biji bawang besar - dipotong bulat
1 sudu makan tepung jagung
5 biji cili padi - dihiris
2-3 sudu besar kicap
1 sudu besar minyak
garam secukup rasa

Cara memasak:

1. tumiskan bawang merah dan putih di atas api yang perlahan sehingga harum
2. masukkan daging serta air rebusannya bersama dengan udang
3. kemudian masukkan semua jenis sayur apabila kuah mendidih
4. masukkan mee kuning, cili padi, buah tomato, garam dan bawang besar
5. kacau dan biarkan mendidih semula
6. masukkan bancuhan tepung jagung
7. tambahkan kicap. kacau rata
8. hidangkan bersama2 dengan cili potong

No comments: