Wednesday, August 25, 2010

Nasi goreng tomyam

Bahan-bahan (4 orang):

2 mangkuk nasi sejuk
udang segar secukupnya
sotong secukupnya - dipotong bulat
200gm isi ayam - potong kecil
4 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 batang serai - diketuk
4 biji cili padi - dihiris/ditumbuk
1 paket perencah tomyam / 2 kiub stok tomyam
sayur kubis secukupnya - dihiris
1 batang karot - dipotong memanjang
1 biji buah tomato - potong dadu
3 helai daun limau purut - dihiris
2 biji telur
garam secukupnya

Cara memasak:

1. tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. masukkan perencah tomyam dan cili padi. kacaukan rata. jika terlalu kering bolehlah ditambahkan sedikit air.
3. kemudian masukkan ayam dan biarkan sehingga ayam masak.
4. masukkan udang, sotong, karot, tomato, serai dan daun limau purut. gaulkan rata.
5. pecahkan telur dan taburkan garam secukup rasa.
6. masukkan nasi dan gaulkan sebati.
7. akhir sekali masukkan sayur kubis dan gaulkan rata.
8. padamkan api. angkat dan hidangkan.

No comments: