Tuesday, August 17, 2010

MI KARI

BAHAN MI:
1 bungkus mi kuning
100gm tauge
50gm sawi
2 keping tauhu | digoreng dan dihiris halus
1 batang daun sup | dihiris halus
Bawang goreng secukupnya

BAHAN KUAH KARI:
200gm isi ayam | dipotong
3 biji ubi kentang | dipotong dadu
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2sm halia
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
2 sudu makan cili kering
1 sudu makan udang kering
1 sudu makan rempah kari
500ml santan
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:
1. Untuk memasak kuah kari, panaskan minyak dan tumis bahan hirisan sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan cili kering yang telah dikisar dan tumis sehingga garing.
3. Masukkan pula ayam dan ubi kentang. Kacau rata.
4. Seterusnya masukkan santan dan perasakan. Biarkan mendidih.
5. Akhir sekali, hidangkan bersama mi kuning, tauge, sawi, tauhu, daun sup dan bawang goreng. Sedia untuk dimakan.


Sumber: www.rasa.com.my

No comments: