Wednesday, August 18, 2010

KACANG BOTOL GORENG

Bahan-bahan:

15 biji kacang botol | pilih yang muda

5 biji bawang merah

2 ulas bawang putih

2 batang cili merah

½ inci halia

200gm perut lembu | direbus dan dipotong kecil

2 sudu makan kicap

2 sudu makan minyak kelapa

Gula dan garam secukup rasa

Cara memasak:

1. Panaskan air dan celur kacang botol. Ketepikan.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, cili merah dan halia hingga berbau wangi.

3. Setelah itu, masukkan perut dan biarkan masak seketika.

4. Perasakan dengan kicap, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.

5. Akhir sekali, masukkan kacang botol dan kacau rata.

6. Angkat dan hidangkan.

1 comment:

ibundo said...

salam suzie. dah lama kakpah tak makan kacang botor. teragak pulak..